Enumeration of derangements with descents in prescribed positions

Niklas Eriksen (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematik, Chalmers/GU); Ragnar Freij (Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers/GU); Johan Wästlund (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematik, Chalmers/GU)
Electronic Journal of Combinatorics, 16 ( 1 ) s. R32
We enumerate derangements with descents in prescribed positions. A generating function was given by Guo-Niu Han and Guoce Xin in 2007. We give a combinatorial proof of this result, and derive several explicit formulas. To this end, we consider fixed point $\lambda$-coloured permutations, which are easily enumerated. Several formulae regarding these numbers are given, as well as a generalisation of Euler's difference tables. We also prove that except in a trivial special case, if a permutation $\pi$ is chosen uniformly among all permutations on $n$ elements, the events that $\pi$ has descents in a set $S$ of positions, and that $\pi$ is a derangement, are positively correlated.
NATURVETENSKAP ->
Matematik ->
Diskret matematik
Permutation statistic, fixed point, descent