On the relations between geometry and algebra in Gestrinius' edition of Euclid's Elements

Johanna Pejlare (Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers/GU); Staffan Rodhe (-)
Radford, L., Furinghetti, F., & Hausberger, T. (Eds.) (2016). Proceedings of the 2016 ICME Satellite Meeting of the International Study Group on the Relations Between the History and Pedagogy of Mathematics. Montpellier, France: IREM de Montpellier., s. 513-523
ISBN:
2-909916-51-0
Konferensbidrag, refereegranskat
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
In 1637 the Swedish mathematician Martinus Erici Gestrinius contributed with a commented edition of Euclid’s Elements. In this article we analyse the relationship between geometry and algebra in Gestrinius’ Elements, as presented in Book II. Of particular interest are Propositions 4, 5, and 6, dealing with straight lines cut into equal and unequal parts, and the three kinds of quadratic equations Gestrinius associates with them. We argue that Gestrinius followed Clavius translation of the Elements, but was influenced by Ramus to include algebra.
Geometri
Algebra och logik ->
Algebra och geometri
Annan matematik