The Antarctic Continent and the Humanities

Antarktiska kontinenten och humaniora

Aant Elzinga (Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori)
Rotary Club Örgryta, Göteborg - referat av föredrag,
Artikel, övrig
Bidraget räknas som "Public outreach". Föregdrag vid Örgryta Rotary på Restaurang Trägårn, Göteborg. Perspektiviet på Antarktis har länge dominerats av naturvetenskapliga insatser men på senare tid har det även uppstått en s k "cultural turn" där forkare i humaniora och samhällsvetenskap tillför andra dimensioner. Detta har sin grund dels i museer och publikationer som firat diverse 100-års jubileer av expeditioner i det förflytna, dels i diskussionen om Antropocene som förslag på namn på en ny era i vilken mänsklig aktivitet på vår planet har åstadkommit klimatförändringar till den grad att "människan nu räknas som en geologisk aktör" (begreppet har införts av bl.a. nobelpristagaren Paul Crutzen). Med utgångspunkt i egen förskning och deltagande i en svensk antarktisexpedition för flera år sedan gavs en populariserad presentation med ppt bilder kring idén om Antropocene.
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER ->
Annan teknik
HUMANIORA ->
Annan humaniora