De novo lipogenesis in metabolic homeostasis: More friend than foe?

Giovanni Solinas (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Jan Borén (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Abdul G Dulloo (-)
Molecular metabolism, 4 ( 5 ) s. 367-77
An acute surplus of carbohydrates, and other substrates, can be converted and safely stored as lipids in adipocytes via de novo lipogenesis (DNL). However, in obesity, a condition characterized by chronic positive energy balance, DNL in non-adipose tissues may lead to ectopic lipid accumulation leading to lipotoxicity and metabolic stress. Indeed, DNL is dynamically recruited in liver during the development of fatty liver disease, where DNL is an important source of lipids. Nonetheless, a number of evidences indicates that DNL is an inefficient road for calorie to lipid conversion and that DNL may play an important role in sustaining metabolic homeostasis.
Medicinska grundvetenskaper
2016-09-13 18:38