JNK1 in hematopoietically derived cells contributes to diet-induced inflammation and insulin resistance without affecting obesity

Giovanni Solinas (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Cristian Vilcu (-); Jaap G Neels (-); Gautam K Bandyopadhyay (-); Jun-Li Luo (-); Willscott Naugler (-); Sergei Grivennikov (-); Anthony Wynshaw-Boris (-); Miriam Scadeng (-); Jerrold M Olefsky (-); Michael Karin (-)
Cell Metabolism, 6 ( 5 ) s. 386-397
E-ISSN:
1932-7420
Obesity-induced insulin resistance is a major factor in the etiology of type 2 diabetes, and Jun kinases (JNKs) are key negative regulators of insulin sensitivity in the obese state. Activation of JNKs (mainly JNK1) in insulin target cells results in phosphorylation of insulin receptor substrates (IRSs) at serine and threonine residues that inhibit insulin signaling. JNK1 activation is also required for accumulation of visceral fat. Here we used reciprocal adoptive transfer experiments to determine whether JNK1 in myeloid cells, such as macrophages, also contributes to insulin resistance and central adiposity. Our results show that deletion of Jnk1 in the nonhematopoietic compartment protects mice from high-fat diet (HFD)-induced insulin resistance, in part through decreased adiposity. By contrast, Jnk1 removal from hematopoietic cells has no effect on adiposity but confers protection against HFD-induced insulin resistance by decreasing obesity-induced inflammation.
Medicinska grundvetenskaper
JNK, inflammation, obesity, insulin resistance
2016-09-13 16:40