Myo-inositol changes precede amyloid pathology and relate to APOE genotype in Alzheimer disease.

Olga Voevodskaya (-); Pia C Sundgren (-); Margareta Strandberg Olofsson (Institutionen för historiska studier); Henrik Zetterberg (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Lennart Minthon (-); Kaj Blennow (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Lars-Olof Wahlund (-); Eric Westman (-); Oskar Hansson (-)
Neurology, 86 ( 19 ) s. 1754-61
1526-632X
We aimed to test whether in vivo levels of magnetic resonance spectroscopy (MRS) metabolites myo-inositol (mI), N-acetylaspartate (NAA), and choline are abnormal already during preclinical Alzheimer disease (AD), relating these changes to amyloid or tau pathology, and functional connectivity.
Medicinska grundvetenskaper ->
Neurovetenskaper ->