Validation of a new assay for α-synuclein detection in cerebrospinal fluid.

Marthe Gurine Førland (-); Annika Öhrfelt (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Linn Silje Oftedal (-); Ole-Bjørn Tysnes (-); Jan Petter Larsen (-); Kaj Blennow (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Henrik Zetterberg (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Guido Alves (-); Johannes Lange (-)
Clinical chemistry and laboratory medicine,
Abnormal α-synuclein aggregation and deposition is the pathological hallmark of Parkinson's disease (PD) and dementia with Lewy bodies (DLB), but is also found in Alzheimer disease (AD). Therefore, there is a gaining interest in α-synuclein in cerebrospinal fluid (CSF) as potential biomarker for these neurodegenerative diseases. To broaden the available choices of α-synuclein measurement in CSF, we developed and validated a new assay for detecting total α-synuclein.
Medicinska grundvetenskaper ->
Neurovetenskaper ->