Effects of magnesium sulfate and lidocaine in the treatment of ventricular arrhythmias in experimental amitriptyline poisoning in the rat.

Kai Knudsen (Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sektionen för kliniska nervsjukdomar); Jonas Abrahamsson (Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för pediatrik)
Critical care medicine, 22 ( 3 ) s. 494-8
Amitriptyline poisoning is associated with ventricular arrhythmias. Standard treatment is sodium bicarbonate but further intervention may be necessary. The present study compared the actions of lidocaine and magnesium sulfate on ventricular tachycardia induced by amitriptyline.
Medicinska grundvetenskaper ->
Farmakologi och toxikologi ->
Toxikologi
Amitriptyline, poisoning, Analysis of Variance, Animals, Blood Pressure, drug effects, Electrocardiography, drug effects, Heart Rate, drug effects, Lidocaine, therapeutic use, Magnesium Sulfate, therapeutic use, Male, Rats, Rats, Wistar, Tachycardia, Ventricular, chemically induced, drug therapy, physiopathology