Preparation of Amplicon Libraries for Metabarcoding of Marine Eukaryotes Using Illumina MiSeq: The Dual-PCR Method

Sarah Bourlat (Institutionen för marina vetenskaper); Quiterie Haenel (-); Jennie Finnman (Core Facilities, Genomics); Matthieu Leray (-)
Marine Genomics: Methods and Protocols, s. 197-207
ISBN:
978-1-4939-3772-1
Kapitel
Förlag:
Springer
Förlagsort:
New York
This protocol details the preparation of multiplexed amplicon libraries for metabarcoding (amplicon-based) studies of microscopic marine eukaryotes. Metabarcoding studies, based on the amplification of a taxonomically informative marker from a collection of organisms or an environmental sample, can be performed to analyze biodiversity patterns or predator–prey interactions. For Metazoa, we use the mitochondrial cytochrome oxidase 1 (CO1) or the small ribosomal subunit (SSU) markers. Here, we describe a strategy for the preparation of multiplexed Illumina MiSeq libraries using a dual-PCR approach for the addition of index and adaptor sequences.
NATURVETENSKAP ->
Biologiska vetenskaper ->