Transcriptome and proteome analysis for potential biomarker discovery of long-term effects in rat thyroid and blood tissue after I-131 exposure

Malin Larsson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik); Nils Rudqvist (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik & Sahlgrenska Cancer Center); Johan Spetz (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik & Sahlgrenska Cancer Center); Toshima Z Parris (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för onkologi & Sahlgrenska Cancer Center); Britta Langen (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik & Sahlgrenska Cancer Center); Khalil Helou (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för onkologi & Sahlgrenska Cancer Center); Eva Forssell-Aronsson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik & Sahlgrenska Cancer Center)
SweRays Workshop, Stockholm, Sweden, Aug 25-26,
Konferensbidrag - refereegranskat abstract
After the Chernobyl accident, an increased incidence of thyroid cancer was seen in children due to exposure from 131I fallout. The aim of this study was to identify biomarkers for long-term effects in vivo related to carcinogenesis and thyroid function. Young male Sprague Dawley rats (7w) were i.v. injected with 0, 0.50, 5, 50, or 500 kBq 131I (Dthyroid = 0 ̶ 10 Gy), and adult rats (15w) were i.v. injected with 0 and 50 kBq 131I (Dthyroid = 0 ̶ 1 Gy). Thyroid and blood samples were collected after termination at three, six, or nine months after injection. Gene expression analysis was performed on total RNA extracted from thyroids using the Agilent microarray platform. Differentially regulated transcripts were identified using Nexus Expression 3.0. LC-MS/MS was performed to analyze protein expression in thyroid and blood. Gene and protein expression in response to 131I differed with time and age-at-exposure. Interesting dosedependent transcripts were identified, for instance, after nine months (young rats). The number of proteins with altered level was 3111 in thyroid and 1213 in blood. For example, the CLIP2 (biomarker candidate for thyroid cancer) level in blood differed between young and old rats. At six months the level was increased for young and decreased for old rats, but opposite pattern was seen after nine months. For the threemonth- groups, the level was increased for young and old rats. In conclusion, potential biomarker candidates for 131I exposure were found in rat thyroid and blood and will be further studied.
NATURVETENSKAP ->
Biologiska vetenskaper ->