Primära nyhetspubliker i sociala medier

Ulrika Hedman (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG))
Ekvilibrium. Jonas Ohlsson, Henrik Oscarsson & Maria Solevid (red), s. 361-375
ISBN:
978-91-89673-35-9
Kapitel, refereegranskat
Förlag:
University of Gothenburg
Förlagsort:
svenska
I takt med att vi blir mer aktiva i olika sociala medier använder såväl nyhetsredak- tioner som journalister sociala medier för att hitta och skapa kontakt med publiken, och för att få publikens hjälp att dela innehållet till en ännu större publik. Det här kapitlet fokuserar på den primära nyhetspubliken i sociala medier, alltså de som följer nyhetsredaktioner och journalister i olika sociala medier. Vad kännetecknar den primära nyhetspubliken? Resultaten visar att tre av tio av de som använder sociala medier också följer en nyhetsredaktion medan var sjätte följer en journalist, men också att publiken inte tycker att möjligheten att följa, kommentera och ställa frågor till journalister i sociala medier är särskilt viktig. Det är framför allt unga, politiskt intresserade och storstadsbor som följer nyhetsredaktioner och/eller journalister. Ur ett redaktionellt perspektiv går det därför att beskriva den primära nyhetspubliken som såväl ”oengagerad” som ”med utvecklingspotential”.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Medie- och kommunikationsvetenskap
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Medie- och kommunikationsvetenskap ->