Shuttling of spin polarized electrons in molecular transistors

O. A. Ilinskaya (-); Sergeij I. Kulinich (Institutionen för fysik (GU)); Ilya V. Krive (Institutionen för fysik (GU)); Robert I. Shekhter (Institutionen för fysik (GU)); Y. W. Park (-); Mats Jonson (Institutionen för fysik (GU))
Synthetic Metals, 216 s. 83-87
Shuttling of electrons in single-molecule transistors with magnetic leads in the presence of an external magnetic field is considered theoretically. For a current of partially spin-polarized electrons a shuttle instability is predicted to occur for a finite interval of external magnetic field strengths. The lower critical magnetic field is determined by the degree of spin polarization and it vanishes as the spin polarization approaches 100%. The feasibility of detecting magnetic shuttling in a C-60-based molecular transistor with magnetic (Ni) electrodes is discussed (Pasupathy et al. (2004) [7]). (C) 2015 Elsevier B.V. All rights reserved.
NATURVETENSKAP ->
Fysik
Single-electron shuttling, Molecular transistors, Spintronics, magnetoresistance, systems, Materials Science, Physics, Polymer Science
2016-06-27 13:27