Insulin-like growth factor 1 has multisystem effects on foetal and preterm infant development.

Ann Hellström (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi); David Ley (-); Ingrid Hansen-Pupp (-); Boubou Hallberg (-); Chatarina Löfqvist (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi); Linda van Marter (-); Mirjam van Weissenbruch (-); Luca A Ramenghi (-); Kathryn Beardsall (-); David Dunger (-); Anna-Lena Hård (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi); Lois E H Smith (-)
Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992), 105 ( 6 ) s. 576-86
Poor postnatal growth after preterm birth does not match the normal rapid growth in utero and is associated with preterm morbidities. Insulin-like growth factor 1 (IGF-1) axis is the major hormonal mediator of growth in utero, and levels of IGF-1 are often very low after preterm birth. We reviewed the role of IGF-1 in foetal development and the corresponding preterm perinatal period to highlight the potential clinical importance of IGF-1 deficiency in preterm morbidities.
Pediatrik
Development; Foetus; Insulin-like growth factor 1; Metabolism; Preterm infant
Projekt:
New approach to treatment of the blinding disease Retinopathy of Prematurity (ROP) (PREVENTROP) (EC/FP7/305485) Mer information
2016-06-23 15:10
2016-06-23 15:11