ApoA-II HDL Catabolism and Its Relationships With the Kinetics of ApoA-I HDL and of VLDL1, in Abdominal Obesity.

Bruno Vergès (-); Martin Adiels (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin & Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers/GU); Jan Borén (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Peter Hugh Barrett (-); Gerald F Watts (-); Dick Chan (-); Laurence Duvillard (-); Sanni Söderlund (-); Niina Matikainen (-); Juhani Kahri (-); Nina Lundbom (-); Jesper Lundbom (-); Antti Hakkarainen (-); Serge Aho (-); Isabelle Simoneau-Robin (-); Marja-Riitta Taskinen (-)
The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 101 ( 4 ) s. 1398-406
1945-7197
We study the associations between apoA-II fractional catabolic rate (FCR) and the kinetics of VLDL subspecies and apoA-I and show that, in abdominally obese individuals, apoA-II FCR is positively and independently associated with both apoA-I FCR and VLDL1-TG indirect FCR.
Medicinska grundvetenskaper
Endokrinologi och diabetes