Natural history of 107 cases of Fetal Aortic Stenosis from a European multicenter retrospective study.

Helena Gardiner (-); Alexander Kovacevic (-); Gerald Tulzer (-); Taisto Sarkola (-); Ulrike Herberg (-); Joanna Dangel (-); Annika Öhman (Institutionen för kliniska vetenskaper); Joachim Bartrons (-); Julene Carvalho (-); Hana Jicinska (-); Vlasta Fesslova (-); Ian Averiss (-); Mats Mellander (Institutionen för kliniska vetenskaper)
Ultrasound in obstetrics & gynecology : the official journal of the International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, Epub ahead of print
Fetal aortic valvuloplasty (FV) aims to prevent fetal aortic valve stenosis progressing into hypoplastic left heart syndrome (HLHS) resulting in a postnatal univentricular (UV) circulation. Despite increasing numbers of FVs performed worldwide, the natural history of the disease in fetal life remains poorly defined. The primary aim of this study was to describe the natural history of fetal aortic stenosis and, secondarily, to test previously published criteria designed to identify cases of evolving HLHS with the potential for a biventricular (BV) outcome following FV.
Klinisk medicin
Fetal cardiology