Praktiknära forskning och avhandlingar i Pedagogiskt arbete

Lill Langelotz (-); Karin Rönnerman (Institutionen för pedagogik och specialpedagogik)
KAPET Karlstad Universitets pedagogiska tidskrift, 12 ( 1 ) s. 134-151
svenska
I den här artikeln problematiseras och diskuteras begreppet praktiknära forskning i relation till avhandlingsarbeten som producerats inom forskarutbildningsämnet Pedagogiskt arbete. Artikeln bygger på en studie där det som kan förstås som ämnets ’produkter’, avhandlingsarbetena, analyserats. Syftet med studien är att belysa de frågor lärare, som går en forskarutbildning i ämnet Pedagogisk arbete, ställer relaterat till sin profession och praktik. Vidare diskuteras hur dessa avhandlingsarbeten kan bidra till ’görandet’ av ämnet Pedagogiskt arbete och hur de kan nyansera begreppet praktiknära forskning.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Utbildningsvetenskap ->
Pedagogiskt arbete
praktiknära forskning, praktikteorier, avhandlingar i pedagogiskt arbete, lärares frågeställningar