Isoperimetric inequalities for Schatten norms of Riesz potentials

Grigori Rozenblioum (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematik, Chalmers/GU); M. Ruzhansky (-); D. Suragan (-)
Journal of Functional Analysis, 271 ( 1 ) s. 224-239
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
In this note we prove that the ball is a maximiser for integer order Schatten p-norms of the Riesz potential operators among all domains of a given measure in R-d. In particular, the result is valid for the polyharmonic Newton potential operator, which is related to a nonlocal boundary value problem for the poly-Laplacian extending the one considered by M. Kac in the case of the Laplacian, so we obtain isoperimetric inequalities for its eigenvalues as well, namely, analogues of Rayleigh-Faber-Krahn. and Hong-Krahn-Szego inequalities.
NATURVETENSKAP ->
Riesz potential, Schatten p-norm, Rayleigh-Faber-Krahn inequality, Hong-Krahn-Szego inequality
2016-06-17 14:20
2016-07-05 15:44