Översvämningar i Jakarta: att leva med ständigt återkommande katastrofer

Jörgen Hellman (Institutionen för globala studier, socialantropologi)
Katastrofriskreducering: Perspektiv, praktik, potential, s. 221-240
ISBN:
978-91-44-10613-7
Kapitel
Förlag:
Studentlitteratur
Förlagsort:
Lund
svenska
Jakarta har ett utsatt läge där klimatförändringar och socioekonomiska förändringar också har ökat riskerna för översvämningar. Ett vanligt förekom¬mande resonemang är att människor i drabbade områden får svag ekonomi och större utsatthet som en följd av naturens gång. Vad händer om vi vänder på det resonemanget? Detta kapitel argumenterar för det omvända förhållandet: människors val att bo kvar i dessa områden stärker deras ekonomiska resiliens tack vare solida sociala nätverk och väletablerade arbetsförhållanden som är beroende av just den plats de bor på. Kapitlet belyser också vad deltagande observation bidrar med i förhållande till andra metoder för ökad kunskap kring riskreducering. Analysen visar på vikten av ett helhetsperspektiv på katastrof¬riskreducering, och samverkan mellan politiker och medborgare kring defini¬tionen av risker och vilka de rätta motåtgärderna faktiskt är.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Sociologi ->