Preferences over Punishment and Reward Mechanisms in Social Dilemmas

Martin G. Kocher (Institutionen för nationalekonomi med statistik); D. Matzat (-)
Journal of Institutional and Theoretical Economics-Zeitschrift Fur Die Gesamte Staatswissenschaft, 172 ( 1 ) s. 163-194
The existing results from literature on preferences over sanctions in social dilemmas are inconclusive. Our experimental setup allows us to study both preferences over punishment and reward mechanisms and preferences over their levels of effectiveness. We show that the voluntary contribution mechanism (VCM) with reward is the most favored and the most efficient institution, although the VCM with punishment leads to higher contributions. Subjects prefer extreme values of the sanctioning technologies, and contributions increase in the level of effectiveness. There is no difference in the voting pattern between a partner- and a stranger-matching treatment. (JEL: C72, C91, C92)
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Ekonomi och näringsliv
public-goods experiments, voluntary contribution experiments, altruistic, punishment, good games, free-ride, cooperation, sanctions, orientations, institutions, provision
2016-05-24 17:08