Socioeconomic inequalities in childhood overweight: heterogeneity across five countries in the WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI-2008)

Lauren Lissner (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); TMA Wijnhoven (-); Kirsten Mehlig (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, enheten för folkhälsoepidemiologi); Agneta Sjöberg (Institutionen för kost- och idrottsvetenskap); M Kunesova (-); A Yngve (-); A Petrauskiene (-); V Duleva (-); A Rito (-); J Breda (-)
International Journal of Obesity, 40 ( 5 ) s. 796-802
E-ISSN:
Excess risk of childhood overweight and obesity occurring in socioeconomically disadvantaged families has been demonstrated in numerous studies from high-income regions, including Europe. It is well known that socioeconomic characteristics such as parental education, income and occupation are etiologically relevant to childhood obesity. However, in the pan-European setting, there is reason to believe that inequalities in childhood weight status may vary among countries as a function of differing degrees of socioeconomic development and equity.
Hälsovetenskaper
Hälsovetenskaper ->
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi ->
Epidemiologi