Chroman-4-one and chromone based somatostatin beta-turn mimetics

Maria Fridén-Saxin (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Tina Seifert (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Marcus Malo (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Krystle da Silva Andersson (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Nils Pemberton (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Christine Dyrager (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Annika Friberg (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Kristian Dahlén (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Erik A A Wallén (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Morten Grøtli (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Kristina Luthman (Institutionen för kemi och molekylärbiologi)
European Journal of Medicinal Chemistry, 114 s. 59-64
A scaffold approach has been used to develop somatostatin beta-turn mimetics based on chroman-4-one and chromone ring systems. Such derivatives could adopt conformations resembling type II or type II' beta-turns. Side chain equivalents of the crucial Trp8 and Lys9 in somatostatin were introduced in the 2- and 8-positions of the scaffolds using efficient reactions. Interestingly, this proof-of-concept study shows that 4 and 9 have K-i-values in the low mu M range when evaluated for their affinity for the sst2 and sst4 receptors. (C) 2016 Elsevier Masson SAS. All rights reserved.
Medicinska grundvetenskaper ->
Farmakologi och toxikologi ->
Farmakologi
Chromone, Chroman-4-one, Peptidomimetics, Somatostatin, binding affinities, nonpeptide peptidomimetics, natural-products, analog, receptors, scaffolds, design, conformation, polypeptide, peptides, Pharmacology & Pharmacy