Weighted discrete hypergroups

Mahmood Alaghmandan (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematik, Chalmers/GU); Ebrahim Samei (-)
Indiana University Mathematics Journal, 65 ( 2 ) s. 423-451
Weighted group algebras have been studied extensively in Abstract Harmonic Analysis, where complete characterizations have been found for some important properties of weighted group algebras, namely, amenability and Arens regularity. One of the generalizations of weighted group algebras is weighted hypergroup algebras. Defining weighted hypergroups, analogous to weighted groups, we study Arens regularity and isomorphism to operator algebras for them. We also examine our results on three classes of discrete weighted hypergroups constructed by conjugacy classes of FC groups, the dual space of compact groups, and the hypergroup structure defined by orthogonal polynomials. We observe some unexpected examples regarding Arens regularity and operator isomorphisms of weighted hypergroup algebras.
NATURVETENSKAP ->
Matematik ->
Matematisk analys
discrete hypergroups, weighted hypergroups, compact groups, FC groups