Endothelin-1 as a predictor of impaired glucose tolerance and type 2 diabetes - A longitudinal study in the Vara-Skovde Cohort

Josefin Olausson (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin & Wallenberglaboratoriet); Bledar Daka (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Margareta Hellgren (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Charlotte A. Larsson (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Max Petzold (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Ulf Lindblad (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Per-Anders Jansson (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin & Wallenberglaboratoriet)
Diabetes Research and Clinical Practice, 113 s. 33-37
We addressed whether endothelin-1, a marker of endothelial dysfunction, predicts impaired glucose tolerance (IGT) and type 2 diabetes mellitus (T2DM) in a population study in south-western Sweden. Follow-up after 9.7 years showed an association between circulating endothelin-1 levels at baseline and development of IGT/T2DM in women but not in men.
Endokrinologi och diabetes ->
Endokrinologi
Type 2 diabetes, Endothelin-1, Skaraborg Project, Impaired glucose tolerance, Sex differences, risk, mellitus, Endocrinology & Metabolism
2016-05-03 15:19