Comparison of reverse transcription quantitative real-time PCR, flow cytometry, and immunohistochemistry for detection of monoclonality in lymphomas.

Anders Ståhlberg (Institutionen för biomedicin, avdelningen för patologi & Sahlgrenska Cancer Center); Pierre Åman (Institutionen för biomedicin, avdelningen för patologi & Sahlgrenska Cancer Center); Linda Strömbom (Institutionen för biomedicin, avdelningen för patologi & Sahlgrenska Cancer Center); Neven Zoric (-); Alfredo Diez (Sahlgrenska Cancer Center); Olle Nilsson (-); Mikael Kubista (-); Börje Ridell (Institutionen för biomedicin, avdelningen för patologi & Sahlgrenska Cancer Center)
ISRN oncology, 2014 s. 796210
2090-5661
In healthy humans, 60-70% of the B lymphocytes produce kappa light chains, while the remaining cells produce lambda light chains. Malignant transformation and clonal expansion of B lymphocytes lead to an altered kappa : lambda expression ratio, which is an important diagnostic criteria of lymphomas. Here, we compared three methods for clonality determination of suspected B cell lymphomas. Tumor biopsies from 55 patients with B cell malignancies, 5 B-lymphoid tumor cell lines, and 20 biopsies from patients with lymphadenitis were analyzed by immunohistochemistry, flow cytometry, and reverse transcription quantitative real-time PCR. Clonality was determined by immunohistochemistry in 52/53 cases, flow cytometry in 30/39 cases, and reverse transcription quantitative real-time PCR in 33/55 cases. In conclusion, immunohistochemistry was superior to flow cytometry and reverse transcription quantitative real-time PCR for clonality identification. Flow cytometry and reverse transcription quantitative real-time PCR analysis has complementary values. In a considerable number of cases tumor cells produced both kappa and lambda light chain transcripts, but only one type of light chain peptide was produced.
Medicinska grundvetenskaper
Cancer och onkologi