Förvaltning och restaurering av ålgräs i Sverige - Ekologisk, juridisk och ekonomisk bakgrund

Per-Olav Moksnes (Institutionen för marina vetenskaper); Lena Gipperth (Juridiska institutionen); Louise Eriander (Institutionen för marina vetenskaper); Kristjan Laas (Juridiska institutionen); Scott Cole (-); Eduardo Infantes (Institutionen för marina vetenskaper)
ISBN:
978-91-87967-16-0
Antal sidor:
Rapport
Förlag:
Havs- och vattenmyndigheten
Förlagsort:
svenska
Syftet med denna rapport är att bidra till utvecklingen av en bättre förvaltning av ålgräsekosystem och andra livsmiljöer i grunda kustområden i Sverige, i första hand i ärenden som rör restaurering, men också prövning och tillsyn av verksamheter och åtgärder som kan påverka ålgräsekosystem och andra kustnära habitat. Rapporten ger en tvärvetenskaplig bakgrund till ekologisk restaurering och kompensation av ålgräs i Sverige ur både ekologiska, juridiska och ekonomiska aspekter. Målet har varit att samla all aktuell information som är relevant vid förvaltning och restaurering av ålgräs, samt analysera dagens förvaltning, identifiera eventuella brister och ge rekommendationer hur den kan förbättras. Här beskrivs bl.a. möjligheter och begränsningar med ekologisk restaurering och kompensation. Rapporten utgör också ett viktigt underlag för en handbok med vägledning för restaurering av ålgräs i Sverige (Moksnes m.fl. 2016).
NATURVETENSKAP ->
Geovetenskap och miljövetenskap ->