Strain echocardiography identifies impaired longitudinal systolic function in patients with septic shock and preserved ejection fraction.

Keti Dalla (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård); Caroline Hallman (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Odd Bech-Hanssen (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Michael Haney (-); Sven-Erik Ricksten (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård)
Cardiovascular ultrasound, 13 s. 30
Myocardial dysfunction is recognized in sepsis. We hypothesized that mechanical left (LV) and right (RV) ventricular function analysed using 2-dimensional speckle-tracking echocardiography in a cohort of early severe sepsis or septic shock patients, would be different to that of a group of critically ill, non-septic patients.
Kardiologi ->
Kardiovaskulär medicin
Adult, Echocardiography, methods, Elasticity Imaging Techniques, methods, Female, Humans, Male, Middle Aged, Reproducibility of Results, Sensitivity and Specificity, Shock, Septic, complications, physiopathology, ultrasonography, Stroke Volume, Ventricular Dysfunction, etiology, physiopathology, ultrasonography
2016-04-12 13:02