The gut microbial profile in patients with primary sclerosing cholangitis is distinct from patients with ulcerative colitis without biliary disease and healthy controls.

Martin Kummen (-); Kristian Holm (-); Jarl Andreas Anmarkrud (-); Ståle Nygård (-); Mette Vesterhus (-); Marte L Høivik (-); Marius Trøseid (-); Hanns-Ulrich Marschall (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Erik Schrumpf (-); Bjørn Moum (-); Helge Røsjø (-); Pål Aukrust (-); Tom H Karlsen (-); Johannes R Hov (-)
Gut, Epub ahead of print
Gut microbiota could influence gut, as well as hepatic and biliary immune responses. We therefore thoroughly characterised the gut microbiota in primary sclerosing cholangitis (PSC) compared with healthy controls (HC) and patients with ulcerative colitis without liver disease.
Klinisk medicin
Gastroenterologi