Effect of Visit-to-Visit Variation of Heart Rate and Systolic Blood Pressure on Outcomes in Chronic Systolic Heart Failure: Results From the Systolic Heart Failure Treatment With the If Inhibitor Ivabradine Trial (SHIFT) Trial

M. Bohm (-); M. Robertson (-); J. Borer (-); I. Ford (-); M. Komajda (-); F. Mahfoud (-); S. Ewen (-); Karl Swedberg (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); L. Tavazzi (-)
Journal of the American Heart Association, 5 ( 2 ) s. e002160
2047-9980
BACKGROUND: Elevated resting heart rate (HR) and low systolic blood pressure (SBP) are related to poor outcomes in heart failure (HF). The association between visit-to-visit variation in SBP and HR and risk in HF is unknown. METHODS AND RESULTS: In Systolic Heart Failure Treatment with the If inhibitor ivabradine Trial (SHIFT) patients, we evaluated relationships between mean HR, mean SBP, and visit-to-visit variations (coefficient of variation [CV]=SD/meanx100%) in SBP and HR (SBP-CV and HR-CV, respectively) and primary composite endpoint (cardiovascular mortality or HF hospitalization), its components, all-cause mortality, and all-cause hospitalization. High HR and low SBP were closely associated with risk for primary endpoint, all-cause mortality, and HF hospitalization. The highest number of primary endpoint events occurred in the highest HR tertile (38.8% vs 16.4% lowest tertile; P<0.001). For HR-CV, patients at highest risk were those in the lowest tertile. Patients in the lowest thirds of mean SBP and SBP-CV had the highest risk. The combination of high HR and low HR-CV had an additive deleterious effect on risk, as did that of low SBP and low SBP-CV. Ivabradine reduced mean HR and increased HR-CV, and increased SBP and SBP-CV slightly. CONCLUSIONS: Beyond high HR and low SBP, low HR-CV and low SBP-CV are predictors of cardiovascular outcomes with additive effects on risk in HF, but with an unknown effect size. Beyond HR reduction, ivabradine increases HR-CV. Low visit-to-visit variation of HR and SBP might signal risk of cardiovascular outcomes in systolic HF. CLINICAL TRIAL REGISTRATION: URL: http://www.isrctn.com/. Unique identifier: ISRCTN70429960.
Klinisk medicin
Annan medicin och hälsovetenskap