Biokinetic modeling and dosimetry for optimizing intraperitoneal radioimmunotherapy of ovarian cancer microtumors.

Stig Palm (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik); Tom Bäck (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik); Börje Haraldsson (Institutionen för medicin); Lars Jacobsson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik); Sture Lindegren (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för radiofysik); Per Albertsson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för onkologi)
Journal of nuclear medicine : official publication, Society of Nuclear Medicine, 57 ( 4 ) s. 594-600
A biokinetic model was constructed to evaluate and optimize various intraperitoneal (i.p.) radioimmunotherapies for micrometastatic tumors. The model was used to calculate the absorbed dose to both anticipated microtumors and critical healthy organs and demonstrates how i.p. targeted radiotherapy can be optimized to achieve a maximum ratio between them.
Cancer och onkologi
Radiologi och bildbehandling ->
Radiofysik
radioimmunotherapy, targeted alpha therapy, alpha-emitters, ovarian cancer, intraperitoneal therapy