Oxidized limonene and oxidized linalool - concomitant contact allergy to common fragrance terpenes.

Johanna Bråred Christensson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för dermatologi och venereologi & Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Ann-Therese Karlberg (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Klaus E Andersen (-); Magnus Bruze (-); Jeanne D Johansen (-); Begoña Garcia-Bravo (-); Ana Giménez Arnau (-); Chee-Leok Goh (-); Rosemary Nixon (-); Ian R White (-)
Contact dermatitis, 74 ( 5 ) s. 273-80
Limonene and linalool are common fragrance terpenes. Both oxidized R-limonene and oxidized linalool have recently been patch tested in an international setting, showing contact allergy in 5.2% and 6.9% of dermatitis patients, respectively.
Dermatologi och venereologi
2016-03-21 13:15