Tumbling of asymmetric microrods in a microchannel flow

Jonas Einarsson (Institutionen för fysik (GU)); B.M. Mihiretie (Institutionen för fysik (GU)); Alexander Laas (-); Staffan Ankardal (-); J.R. Angilella (-); Dag Hanstorp (Institutionen för fysik (GU)); Bernhard Mehlig (Institutionen för fysik (GU))
Physics of Fluids, 28 ( 1 )
E-ISSN:
We describe results of measurements of the orientational motion of glass microrods in a microchannel flow, following the orientational motion of particles with different shapes. We determine how the orientational dynamics depends on the shape of the particle and on its initial orientation. We find that the dynamics depends so sensitively on the degree to which particle axisymmetry is broken that it is difficult to find particles that are sufficiently axisymmetric so that they exhibit periodic tumbling ("Jeffery orbits"). The results of our measurements confirm earlier theoretical analysis predicting sensitive dependence on particle shape and its initial orientation. Our results illustrate the different types of orientational dynamics for asymmetric particles predicted by theory.
NATURVETENSKAP ->
Fysik