Laparoscopic Lavage for Perforated Diverticulitis With Purulent Peritonitis: A Randomized Trial.

Anders Thornell (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Eva Angenete (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Thue Bisgaard (-); David Bock (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Jakob Burcharth (-); Jane Heath (-); Hans-Christian Pommergaard (-); Jacob Rosenberg (-); Nikolaj Stilling (-); Stefan Skullman (-); Eva Haglind (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi)
Annals of internal medicine, 164 ( 3 ) s. 137-45
Perforated diverticulitis with purulent peritonitis has traditionally been treated with open colon resection and stoma formation with risk for reoperations, morbidity, and mortality. Laparoscopic lavage alone has been suggested as definitive treatment.
Cancer och onkologi
Kirurgi