The MBOAT7-TMC4 Variant rs641738 Increases Risk of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Individuals of European Descent.

Rosellina Margherita Mancina (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Paola Dongiovanni (-); Salvatore Petta (-); Piero Pingitore (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Marica Meroni (-); Raffaela Rametta (-); Jan Borén (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Tiziana Montalcini (-); Arturo Pujia (-); Olov Wiklund (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); George Hindy (-); Rocco Spagnuolo (-); Benedetta Maria Motta (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Rosaria Maria Pipitone (-); Antonio Craxì (-); Silvia Fargion (-); Valerio Nobili (-); Pirjo Käkelä (-); Vesa Kärjä (-); Ville Männistö (-); Jussi Pihlajamäki (-); Dermot F Reilly (-); Jose Castro-Perez (-); Julia Kozlitina (-); Luca Valenti (-); Stefano Romeo (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin)
Gastroenterology, 150 ( 5 ) s. 1219-1230
Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a leading cause of liver damage and is characterized by steatosis. Genetic factors increase risk for progressive NAFLD. A genome-wide association study showed that the rs641738 C>T variant in the locus that contains the membrane bound O-acyltransferase domain-containing 7 gene (MBOAT7, also called LPIAT1) and transmembrane channel-like 4 gene (TMC4) increased the risk for cirrhosis in alcohol abusers. We investigated whether the MBOAT7-TMC4 is a susceptibility locus for the development and progression of NAFLD.
Kardiologi ->
Kardiovaskulär medicin