Bringing Antonovsky's salutogenic theory to life: A qualitative inquiry into the experiences of young people with congenital heart disease.

Silke Apers (-); Jessica Rassart (-); Koen Luyckx (-); Leen Oris (-); Eva Goossens (-); Werner Budts (-); Philip Moons (Institutionen för vårdvetenskap och hälsa)
International journal of qualitative studies on health and well-being, 11 s. article number 29346
Antonovsky coined sense of coherence (SOC) as the central concept of his salutogenic theory focusing on the origins of well-being. SOC captures the degree to which one perceives the world as comprehensible, manageable, and meaningful. Life events and resources are considered to be the building blocks of a person's SOC. However, mainly quantitative studies have looked into the role of life events and resources. Therefore, the present study aims to gain a deeper insight into the experiences of patients with congenital heart disease (CHD) regarding resources and life events.
Hälsovetenskaper ->
Omvårdnad