Preterm delivery and risk for early language delays: a sibling-control cohort study.

Imac M Zambrana (-); Margarete E Vollrath (-); Verena Sengpiel (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för obstetrik och gynekologi); Bo Jacobsson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för obstetrik och gynekologi); Eivind Ystrom (-)
International journal of epidemiology, 45 ( 1 ) s. 151-159
Studies suggest that preterm delivery is a risk factor for early language delays, but knowledge is scarce about the persistence of the delays and whether the association is of a linear kind. To resolve this, effects of confounding risk factors that are both shared within a family and pregnancy specific need to be distinguished from effects of preterm delivery. Our study examines the association between early gestational age and language outcomes, using a sibling-control design.
Reproduktionsmedicin och gynekologi
2016-02-25 09:32