A Loss-of-Function Variant in a Minor Isoform of ANK3 Protects Against Bipolar Disorder and Schizophrenia.

Timothy Hughes (-); Lars Hansson (-); Ida E Sønderby (-); Lavinia Athanasiu (-); Verena Zuber (-); Martin Tesli (-); Jie Song (-); Christina M Hultman (-); Sarah E Bergen (-); Mikael Landén (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Ingrid Melle (-); Ole Andreas Andreassen (-); Srdjan Djurovic (-)
Biological psychiatry, 80 ( 4 ) s. 323–330
Ankyrin-3 (ANK3) was one of the first genes to reach significance in a bipolar disorder genome-wide association study. Many subsequent association studies confirmed this finding and implicated this gene in schizophrenia. However, the exact nature of the role of ANK3 in the pathophysiology remains elusive. In particular, the specific isoforms involved and the nature of the imbalance are unknown.
Klinisk medicin
Psykiatri