Intracranial Arterial 4D-Flow is Associated with Metrics of Brain Health and Alzheimer's Disease.

Sara E Berman (-); Leonardo A Rivera-Rivera (-); Lindsay R Clark (-); Annie M Racine (-); Jon G Keevil (-); Lisa C Bratzke (-); Cynthia M Carlsson (-); Barbara B Bendlin (-); Howard A Rowley (-); Kaj Blennow (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Henrik Zetterberg (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Sanjay Asthana (-); Patrick Turski (-); Sterling C Johnson (-); Oliver Wieben (-)
Alzheimer's & dementia (Amsterdam, Netherlands), 1 ( 4 ) s. 420-428
While cerebrovascular disease has long been known to co-occur with Alzheimer's disease (AD), recent studies suggest an etiologic contribution to AD pathogenesis. We used 4D-Flow magnetic resonance imaging (MRI) to evaluate blood flow and pulsatility indices in the Circle of Willis. We hypothesized decreased mean blood flow and increased pulsatility, metrics indicative of poor vascular health, would be associated with cerebral atrophy and an AD cerebrospinal fluid (CSF) profile.
Medicinska grundvetenskaper ->
Neurovetenskaper ->
Neurokemi
Alzheimer's disease, Cardiovascular risk, Circle of Willis, Mean blood flow, Pulsatility index