Effect of Docosahexaenoic Acid on a Biomarker of Head Trauma in American Football.

Jonathan M Oliver (-); Margaret T Jones (-); K Michele Kirk (-); David A Gable (-); Justin T Repshas (-); Torie A Johnson (-); Ulf Andreasson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Niklas Norgren (-); Kaj Blennow (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi); Henrik Zetterberg (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi)
Medicine and science in sports and exercise, 48 ( 6 ) s. 974–982
American football athletes are exposed to sub-concussive impacts over the course of the season resulting in elevations in serum neurofilament light (NFL), a biomarker of axonal injury. Docosahexaenoic acid (DHA) has been reported to reduce axonal trauma associated with traumatic brain injury in rodent models. However, the optimal dose in American football athletes is unknown. This study examined the effect of differing doses of DHA on serum NFL over the course of a season of American football.
Medicinska grundvetenskaper ->
Neurovetenskaper ->