Vasopressin-induced changes in splanchnic blood flow and hepatic and portal venous pressures in liver resection.

Lena Sand Bown (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård); Sven-Erik Ricksten (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård); Erik Houltz (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård); H Einarsson (-); Sören Söndergaard (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård); Magnus Rizell (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Stefan Lundin (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi. Avdelningen för anestesiologi och intensivvård)
Acta anaesthesiologica Scandinavica, 60 ( 5 ) s. 607–615
To minimize blood loss during hepatic surgery, various methods are used to reduce pressure and flow within the hepato-splanchnic circulation. In this study, the effect of low- to moderate doses of vasopressin, a potent splanchnic vasoconstrictor, on changes in portal and hepatic venous pressures and splanchnic and hepato-splanchnic blood flows were assessed in elective liver resection surgery.
Anestesi och intensivvård
2016-01-29 12:50