Visualization of Disability Glare Due to Veiling Luminance

Björn Löfving (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi); Monica Billger (Institutionen för arkitektur, Chalmers); Jörgen Thaung (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering)
Energy Procedia, 6th International Building Physics Conference (IBPC), Torino, ITALY, JUN 14-17, 2015, 78 s. 735-740
Konferensbidrag, refereegranskat
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
We present a simulation method to evaluate and visualize disability glare problems. Mathematical calculations of visual degradations due to optical imperfections in the eye are performed on luminance photos of scenes and the result is visualized. The method was evaluated in three indoor and outdoor cases where different visual aspects on disability glare were studied. Overall, the simulations predicted problem areas in the scenes to a large extent. The method was also applied in a light rendered 3D-model and gave indications for improvements of the light setting. Aspects on improving environmental planning by better understanding of human vision are discussed.
Länk till sammanfattning (abstract):
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER ->
Medicinteknik ->
Medicinsk bildbehandling
Annan medicin och hälsovetenskap
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Medie- och kommunikationsvetenskap
disability glare; simulation; visualization; light perception; visual assessment; visual performance; high dynamic range images
Chalmers styrkeområden:
Building Futures
Informations- och kommunikationsteknik
Chalmers drivkrafter: