The role of cognitive reserve on terminal decline: a cross-cohort analysis from two European studies: OCTO-Twin, Sweden, and Newcastle 85+, UK.

Dorina Cadar (-); Blossom C M Stephan (-); Carol Jagger (-); Boo Johansson (Psykologiska institutionen); Scott M Hofer (-); Andrea M Piccinin (-); Graciela Muniz-Terrera (-)
International journal of geriatric psychiatry, 31 ( 6 ) s. 601–610
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
Cognitive performance shows a marked deterioration in close proximity to death, as postulated by the terminal decline hypothesis. The effect of education on the rate of terminal decline in the oldest people (i.e. persons 85+ years) has been controversial and not entirely understood. In the current study, we investigated the rate of decline prior to death with a special focus on the role of education and socioeconomic position, in two European longitudinal studies of ageing: the Origins of Variance in the Old-Old: Octogenarian Twins (OCTO-Twin) and the Newcastle 85+ study.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Psykologi
cognition;death;dementia;MMSE;education;terminal decline;cognitive reserve;longitudinal study;mixed multilevel
2015-12-03 14:40