transparent gif

 

Ej inloggad.

Göteborgs universitets publikationer

Seasonal and spatial variation in biochemical composition of Saccharina latissima during a potential harvesting season for Western Sweden

Författare och institution:
Jenny Veide Vilg (Institutionen för biologi och bioteknik, Industriell bioteknik, Chalmers); Göran M. Nylund (Institutionen för biologi och miljövetenskap, Tjärnö marinbiologiska laboratorium); Tony Werner (Institutionen för biologi och bioteknik, Kemisk biologi, Chalmers); Linnea Qvirist (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers); Joshua Mayers (Institutionen för biologi och bioteknik, Industriell bioteknik, Chalmers); Henrik Pavia (Institutionen för biologi och miljövetenskap, Tjärnö marinbiologiska laboratorium); Ingrid Undeland (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers); Eva Albers (Institutionen för biologi och bioteknik, Industriell bioteknik, Chalmers)
Publicerad i:
Botanica Marina, 58 ( 6 ) s. 435-447
ISSN:
0006-8055
E-ISSN:
1437-4323
Publikationstyp:
Artikel, refereegranskad vetenskaplig
Publiceringsår:
2015
Språk:
engelska
Fulltextlänk:
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
Sammanfattning (abstract):
This study monitored the biomass composition of Saccharina latissima during a potential harvesting season on the West coast of Sweden, in order to find suitable harvest times for biorefinery purposes. Specimens of S. latissima were sampled at three locations in June, August and October and the biomass was analysed for its macromolecular composition, as well as for the content of several specific compounds, e.g. sugars and fatty acids. PERMANOVA analyses showed that there was a significant difference in the biomass composition among time points. The total carbohydrate concentration was lowest in June and peaked at 360 mg g-1 dry weight in August, while the mannitol content was highest, 90 mg g-1, in June and decreased throughout the sampling period. Total protein and fatty acid concentrations were found to be approximately 80 and 3 mg g-1, respectively, with relatively little variation over time. Overall, there was little spatial variation in the macromolecular composition, although the concentration of some specific monosaccharides and fatty acids, as well as the total phenolic content, differed among localities. We discuss the implications of the observed variation in biomass composition of S. latissima for future biorefinery purposes.
Ämne (baseras på Högskoleverkets indelning av forskningsämnen):
LANTBRUKSVETENSKAPER ->
Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske ->
Livsmedelsvetenskap
LANTBRUKSVETENSKAPER ->
Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske ->
Fisk- och akvakulturforskning
LANTBRUKSVETENSKAPER ->
Bioteknologi med applikationer på växter och djur ->
Växtbioteknologi
Nyckelord:
Saccharina, seaweed, biomass composition, seasonal variation
Chalmers styrkeområden:
Livsvetenskaper
Produktion
Chalmers fundament:
Grundläggande vetenskaper
Postens nummer:
223729
Posten skapad:
2015-10-06 17:14
Posten ändrad:
2016-09-09 16:39

Visa i Endnote-format

Göteborgs universitet • Tel. 031-786 0000
© Göteborgs universitet 2007