Measured and not estimated glomerular filtration rate should be used to assess renal function in heart transplant recipients.

Oscar Kolsrud (Institutionen för medicin); Sven-Erik Ricksten (-); Erik Holmberg (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för onkologi); Marie Felldin (-); Kristjan Karason (-); Ola Hammarsten (-); Ola Samuelsson (-); Göran Dellgren (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin)
Nephrology, dialysis, transplantation : official publication of the European Dialysis and Transplant Association - European Renal Association, 31 ( 7 ) s. 1182-9
In organ transplanted patients, impaired renal function is of major prognostic importance and influences therapeutic decisions. Therefore, monitoring of renal function with glomerular filtration rate (GFR) is of importance, both before and after heart transplantation (HTx). The GFR can be measured directly (mGFR) or estimated (eGFR) with equations based on circulating creatinine or cystatin C levels. However, these equations have not been thoroughly validated in the HTx population.
Kardiologi ->
Kardiovaskulär medicin