Dealing with the multidimensionality of sustainability through the use of multiple perspectives – a theoretical framework

Johanna Lönngren (Institutionen för tillämpad informationsteknologi, Avdelningen för ingenjörsutbildningsvetenskap (EER)(Chalmers), Chalmers); Magdalena Svanström (Institutionen för kemi och kemiteknik, Kemisk miljövetenskap, Chalmers); Åke Ingerman (Institutionen för didaktik och pedagogisk profession); John Holmberg (Institutionen för energi och miljö, Fysisk resursteori, Chalmers)
European Journal of Engineering Education, 41 ( 3 ) s. 342-352
The concept of perspectives is important in discussions about the multidimensionality of sustainability problems and the need to consider many different aspects when dealing with them. This paper aims to facilitate discussions among both educators and researchers about didactical approaches to developing students’ abilities to deal with the multidimensionality of sustainability challenges through the use of multiple perspectives. For this purpose, a theoretical framework was developed that describes perspectives in terms of a set of general characteristics, as well as a number of ways in which students can develop and reflect on perspectives. Development of the framework was supported by a qualitative content analysis of transcripts from interviews with undergraduate engineering students in Sweden.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Utbildningsvetenskap ->
Lärande
SAMHÄLLSVETENSKAP ->