Triple ionization of atomic Cd involving 4p(-1) and 4s(-1) inner-shell holes

Jonas Andersson (Institutionen för fysik (GU)); R. Beerwerth (-); P. Linusson (-); J. H. D. Eland (Institutionen för fysik (GU)); Vitali Zhaunerchyk (Institutionen för fysik (GU)); S. Fritzsche (-); Raimund Feifel (Institutionen för fysik (GU))
Physical Review A, 92 ( 2 ) s. artikel nr 023414
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
The triple ionization spectrum of atomic Cd formed upon the removal of a 4p or a 4s inner-shell electron and subsequent Auger decays has been obtained at 200 eV photon energy. By using a versatile multielectron coincidence detection technique based on a magnetic bottle spectrometer in combination with multiconfiguration Dirac-Fock calculations, Auger cascades leading to tricationic final states have been analyzed and final-state configurations have been identified. The most prominent Auger cascades leading to the ground state of Cd3+ have been identified in good agreement with theory.
NATURVETENSKAP ->
Fysik