Persistent perineal morbidity is common following abdominoperineal excision for rectal cancer.

Dan Asplund (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Mattias Prytz (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); David Bock (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Eva Haglind (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi); Eva Angenete (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kirurgi och kirurgisk gastroforskning, Avdelningen för kirurgi)
International journal of colorectal disease, 30 ( 11 ) s. 1563-1570
Short-term complications related to the perineal wound after abdominoperineal excision (APE) are a well-known problem. Perineal morbidity in the longer term is an almost unexplored area. The aim of this cross-sectional study was to investigate the prevalence of perineal symptoms 3 years after APE for rectal cancer, to identify potential risk factors and to explore the relationship between perineal morbidity and global quality of life.
Kirurgi
Rectal cancer, Abdominoperineal excision, Perineal morbidity, Quality of life