Efficiency of 10 % for quasi-solid state dye-sensitized solar cells under low light irradiance

T.M.W.J. Bandara (Institutionen för teknisk fysik, Fasta tillståndets fysik, Chalmers); Wjmjsr Jayasundara (-); Hdns Fernado (-); MAKL Dissanayake (-); L. A. A. De Silva (-); Ingvar Albinsson (Institutionen för fysik (GU)); Maurizio Furlani (Institutionen för fysik (GU)); Bengt-Erik Mellander (Institutionen för teknisk fysik, Nukleär teknik, Chalmers)
Journal of Applied Electrochemistry, 45 ( 4 ) s. 289-298
0021-891X
Polyacrylonitrile-based gel electrolytes were prepared using tetrapropylammonium iodide salt for dye-sensitized solar cells (DSSCs). The optimized gel electrolyte exhibited an ionic conductivity of 2.6 mS cm(-1) at 25 A degrees C and the DSSC fabricated with this gel electrolyte showed open-circuit voltage, short-circuit current density, fill factor, and efficiency of 0.71 V, 11.8 mA, 51, and 4.2 %, respectively, under one sun irradiation. The efficiency of the cell increases increased with decreasing solar irradiance achieving 10 % efficiency and 80 % fill factor at 3 mW cm(-2) a low irradiance value of 3 mW cm(-2). Lower efficiencies at higher intensities were attributed to transport limitation of the redox mediators at high irradiation intensities. This work suggests that quasi-solid state DSSCs can reach efficiencies close to that of liquid electrolyte-based cells at low irradiance levels. The results open up new vistas on efficiency improvement in DSSCs by optical manipulation and control of DSSCs.
NATURVETENSKAP ->
Fysik
Dye-sensitized solar cells, Gel polymer electrolyte, Polyacrylonitrile, Light intensity, Low light irradiation, Efficiency enhancement
Chalmers styrkeområden:
Energi