Interpretation of the Swedish Self Evaluation of Communication Experiences after Laryngeal cancer (S-SECEL): Cut-off levels and minimum clinically important differences.

Lisa Tuomi (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi, Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar); Mia Johansson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi, Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar); Paulin Andréll (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin); Caterina Finizia (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi, Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar)
Head & neck, 38 ( 5 ) s. 689–695
Aim: To establish minimum clinically important difference (MCID) scores for the Swedish Self Evaluation of Communication Experiences after Laryngeal Cancer (S-SECEL) in order to facilitate clinical interpretation and identify cut-off values for voice rehabilitation. Method: 119 laryngeal cancer patients completed the S-SECEL instrument and an anchor question regarding acceptability of speech in a social context pre and 12 months post oncologic treatment. Receiver operating characteristic curves analysis was used for calculation of cut-off values. Results: Voice rehabilitation cut-off values were identified for all domains (Total 20; General 4; Environmental 16, Attitudinal 5), presenting acceptable sensitivity and specificity. Initial MCID estimates were obtained for all domains; improvement of -13 points (p<0.0001) or a deterioration of +8 points (p=0.035) for the Total domain. Conclusion: MCID and cut-off scores for the S-SECEL have been identified and may be used in clinical practice to help identify laryngeal cancer patients in need of voice rehabilitation. This article is protected by copyright. All rights reserved.
Cancer och onkologi
Oto-rino-laryngologi