Möjliga organdonatorer missas på landsortssjukhus: journalgranskningsstudie från mora lasarett

J. Fridsén (-); Lars G. Olsson (Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin)
Läkartidningen, 111 ( 25-26 ) s. 1124
Förlag:
Swedish Medical Association
In Sweden, as in the rest of the world, the transplantation waiting list gets longer due to a paucity of organ donors. The aim of this study was to investigate potential organ donors in a Swedish county hospital. Of 19 deceased patients diagnosed with cerebrovascular catastrophy and/or cardiac arrest, only four became organ donors. All organ donors were intubated in the emergency room before computer tomography, while non-donors mainly were not. A more permissive approach towards organ donations beginning at the emergency room may increase the number of available donors.
Annan medicin och hälsovetenskap
2015-02-23 13:55