Acute escitalopram but not contextual conditioning exerts a stronger "anxiogenic" effect in rats with high baseline "anxiety" in the acoustic startle paradigm.

Robert Pettersson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi); Jakob Näslund (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi); Staffan Nilsson (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematisk statistik, Chalmers/GU); Elias Eriksson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi); S Melker Hagsäter (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi)
Psychopharmacology, 232 ( 8 ) s. 1461-1469
Acute administration of selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) may enhance anxiety in humans, those with anxiety disorders being more susceptible than others. Fear-conditioned or unconditioned acoustic startle and freezing are common measures of fear and/or "anxiety" in rodents that may be used to study this effect of SSRIs preclinically.
Medicinska grundvetenskaper ->
Farmaceutisk vetenskap ->